Lexian aamiaisseminaariin kokoontui toukokuussa 2017 joukko rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia pohtimaan kiinteistökehittämisen tulevaisuutta. Aamun aloittivat Raklin kehitysjohtaja Erkki Aalto ja Aalto Yliopiston professori Heikki Ihasalo haasteiden ja mahdollisuuksien havainnollistamisella.

Ihasalo ja Aalto maalasivat vision tulevaisuuden ekosysteemistä ja kiinteistöjen käytöstä. Liikkumisessa tullaan käyttämään eri energialähteitä ja kulkuvälineet muuttuvat itseohjautuviksi. Kotona eri teknologiat keskustelevat keskenään, kertovat käyttäjälle jääkaapin tilanteen ja lämmönsäätelyjärjestelmä havaitsee itsenäisesti asunnon muuttuvat tarpeet. Anturit varoittavat mahdollisista vaurioista tai vesivahingoista, ja älykkäät kodinkoneet ilmoittavat huoltomiehelle itse huollon tarpeesta.

Työympäristöissä tapahtuvat muutokset puolestaan haastavat toimitilat olemaan joustavia ja erilaisiin käyttötarkoituksiin helposti muuntautuvia. Ihasalo ja Aalto totesivat, että tämän hetken toimistokiinteistöt eivät sellaisenaan vastaa tulevia tarpeita ja niiden muuttaminen digitaalisiksi, monimuotoisiksi ympäristöiksi ei tule olemaan helppoa taikka halpaa. Tämä on haaste sekä kiinteistösuunnittelulle että rakentamiselle.

Tulevaisuuden kiinteistöjä ei suunnitella kulmahuoneessa

Realia Managementin kiinteistöpäällikkö Juha Laine, Evoltan toimitusjohtaja Jani Muhonen ja YIT:n kehityspäällikkö Toni Ruuska vaihtoivat ajatuksia väittelyssä kolmesta väittämästä. Varsinaista taistelua ei kuitenkaan saatu aikaan panelistien ollessa aiheista erittäin yksimielisiä.

Väite 1: ”Olemassa olevaa dataa ei hyödynnetä”
Dataa on jo saatavilla, mutta sitä ei osata hyödyntää tarpeeksi. Datan hyödyntäminen mahdollistaisi entistä käyttäjäkeskeisemmän suunnittelun, riskien hallinnan ja ennustettavuuden.

Väite 2: ”Käyttäjä ei ole keskiössä”
Johtamiskulttuuri asettaa haasteet käyttäjäkeskeiselle suunnittelulle, sillä päätöksentekijät ovat harvoin tietoisia oikeiden käyttäjien tarpeista. Suunnittelun haasteet voidaan taklata ainoastaan tutkimalla käyttäjiä, keräämällä dataa ja havainnoimalla ympäristön muutoksia pitkällä tähtäimellä. Tulevaisuuden kiinteistöt suunnitellaan jalkautumalla käyttäjien pariin – ei kulmahuoneesta käsin.

Väite 3: ”Digitalisaatio on uhka”
Vaikka digitalisaatio saattaa haastaa yrityksiä muuttamaan koko ydinliiketoimintansa, silti sitä ei voi pelätä tai kieltää. Tähän uhkaan on pakko vastata – tai joku muu tekee sen. Suurin osa liiketoiminta-aloja mullistavista innovaatioista tai palveluista tulee yleensä alan ulkopuolelta. Kuka olisi osannut odottaa vielä 10 vuotta sitten, että hakukoneyritys alkaa ensimmäisenä kehittämään itseohjautuvaa autoa?

Väittelyn päätteeksi todettiin yksimielisesti tulevaisuuden työkalujen jo olevan täällä, mutta vallitseva johtamiskulttuuri, päätöksentekoprosessi sekä yleinen kapeakatseisuus hidastavat niiden käyttöönottoa. Jos onnistumme yhdistämään rohkeat päätökset hallittuun riskinottoon ja datan hyödyntämiseen, tulevaisuuden kiinteistöt voivat olla täällä jo ehkä huomenna.

 

Teksti:

Aleksi Lundén, juristi, [email protected]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

twelve + five =